Destylarnia Aberlour założona została w 1879 roku przez Jamesa Fleminga - farmera, gorzelnika, dostawcę jęczmienia, wielkiego filantropa (wybudował m.in. ratusz oraz szpital miejski), człowieka bardzo religijnego o niezwykle dobrej reputacji. Sama nazwa "Aberlour" w języku gaelickim oznacza "ujście szczebioczącego strumienia" i dotyczy miejsca, w którym potok Lour łączy się z rzeką Spey. Znajduje się w samym sercu regionu Speyside. Destylarnia wykorzystuje beczki po bourbonie i po sherry. Te pierwsze dodają destylatom słodkiego smaku z nutami wanilii oraz miodu, baryłki po sherry natomiast sprawiają, że whisky ma pełniejszy smak z nutami czerwonych owoców i korzennym akcentem.
Aberlour A'Bunadh to whisky dojrzewająca w beczkach po sherry Oloroso. Rozlewana "Straight From The Cask", tzn., nie rozcieńczana, butelkowana z taką zawartością alkoholu, jaką miała po zakończeniu maturacji w beczkach. Niefiltrowana na zimno. Edycja z partii o numerze 71.
Zapach: Przyprawy, czekoladki, pikantne pomarańcze.
Smak: Ciemne wiśnie, imbir, ciemna czekolada. Po chwili wiśniowa marmolada i marcepan.
Finisz: Długotrwałe słodkie nuty rodzynek, dobre wyważenie, z aromatami dębu.