Nazwa Glenfarclas z języka gaelickiego oznacza "Dolina zielonych traw". Destylarnia powstała w 1865 roku, nalezy do rodziny Grantów i od 6 pokoleń czynnie zajmuje się produkcją whisky.
Produkowana w Ballindalloch (dokładnie w rejonie Speyside w Szkocji) whisky Glenfarclas należy do najbardziej rozpoznawalnych i najwyżej ocenianych single maltów na świecie. Położona tam od 1865 roku destylarnia znajduje się w rękach jednej i tej samej rodziny Grant. Jako jedna z niewielu nadal stosuje metodę bezpośredniego podgrzewania alembików, natomiast do maturacji używa wyłącznie beczek po Sherry.
Przedstawione edycja to wyjątkowo rzadka whisky od polskiego importera whisky Tudor.
Jest to whisky pochodząca z niewielkiej ilości beczek po winie sherry. Proces maturacji w nich wynosi ponad 21 lat, jednak aby uniknąć porównań do edycji (podstawowej) 21- letniej na etykiecie widnieje wiek 20 lat.
Whisky posiada naturalną moc pochodzącą z beczki (51.8%) nie jest filtrowana na zimno i nie zawiera żadnych dodatków kolorystycznych.
Każda butelka jest ręcznie numerowana (nr 22)a cały nakład wynosi jedynie 300 butelek na cały świat.
Zapach: Kandyzowane wiśnie, rodzynki w czekoladzie, stara skóra, wilgotna piwnica, lekko słony, gorzkie pestki wiśni
Smak: Lekko pikantny, wiśnie, rodzynki w czekoladzie, skóra, kwaśny tytoń, słodki dąb
Finisz: Gorzkie pestki wiśni, orzechy włoskie i nuta tytoniu.