Glenmorangie – destylarnia whisky w miejscowości Tain położonej w regionie Highland w północnej Szkocji. Stworzyła ona najlepiej sprzedającą się dziś w Szkocji single malt whisky, jedną z najbardziej znanych i cenionych marek tego napoju, o tej samej zresztą nazwie, na świecie.
Oficjalnym rokiem powstania destylarni Glenmorangie jest rok 1843, w którym William Matheson otrzymał licencję na destylację whisky. I chociaż jej produkcja ruszyła dopiero w listopadzie 1849 r., to historia napoju z posiadłości Morangie sięga wieku XVII. Z tego bowiem okresu pochodzą pierwsze wzmianki o destylacji whisky (wówczas jeszcze nielegalnej) w Tain.
Od samego początku whisky z Morangie cieszyła się dużym powodzeniem. Mimo prymitywnych, nawet jak na ówczesne czasy, warunków produkcji, w roku 1880 była eksportowana do Włoch i USA, a roczny wyrób przekraczał 90 tysięcy litrów.
W roku 1887 powstała firma Glenmorangie Distillery Co. Ltd. W roku 1918 Glenmorangie przeszła na własność rodziny Macdonald i należy odtąd do firmy Macdonald and Muir, pozostając jednak przy swojej dawnej nazwie.
Od końca XIX w. pracowało w destylarni od 12 do 16 osób, a od roku 1920 po dzień dzisiejszy zatrudnionych jest tam stale 16 osób (mężczyzn). O tym, że stało się to już tradycją informują nas etykietki na butelkach: "Handcrafted by the Sixteen Men of Tain" (Ręczna robota szesnastu mężczyzn z Tain).
Limitowana edycja znakomitej whisky single malt inspirowana aromatami lasu- Glenmorangie sięga do starych gorzelniczych tradycji wykorzystywania w procesie suszenia słodu jęczmiennego leśnych roślin takich jak mech, jałowiec czy igliwie sosnowe. Efektem jest whisky o wyraźnie ziołowym aromacie i emocjonującym smaku pełnym nut m.in. żywicy, eukaliptusa i drzewnego dymu.
Projekt butelki został stworzony przez ilustratorkę Pomme Chana. Przedstawiony jest las fantazji, który podkreśla doskonałe smaki whisky z Highland.
Aromat: Słodkie, kremowe nuty, nuty kwiatowe, jałowiec, kolendra.
Smak: Żywe, pieprzne, sosnowe z miętowo - eukaliptusowo dotknięciem. Pojawiają się również gorzkie pomarańcze, pomelo i aromaty drzewne.
Wykończenie: Długo utrzymujące się nuty cytrusowe, pomarańcze, dąb.