.
Glenmorangie 12YO MALAGA CASK FINISH 47,3% 0,7l
Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Tain).
Grupa aromatów: Owocowe i korzenne.
Alk. 47.3%
Poj. 0,7 l.
Oficjalnym rokiem powstania destylarni Glenmorangie jest rok 1843, w którym William Matheson otrzymał licencję na destylację whisky. I chociaż jej produkcja ruszyła dopiero w listopadzie 1849 r., to historia napoju z posiadłości Morangie sięga wieku XVII. Z tego bowiem okresu pochodzą pierwsze wzmianki o destylacji whisky (wówczas jeszcze nielegalnej) w Tain.
Od samego początku whisky z Morangie cieszyła się dużym powodzeniem. Mimo prymitywnych, nawet jak na ówczesne czasy, warunków produkcji, w roku 1880 była eksportowana do Włoch i USA, a roczny wyrób przekraczał 90 tysięcy litrów.
W roku 1887 powstała firma Glenmorangie Distillery Co. Ltd. W roku 1918 Glenmorangie przeszła na własność rodziny Macdonald i należy odtąd do firmy Macdonald and Muir, pozostając jednak przy swojej dawnej nazwie.
Od końca XIX w. pracowało w destylarni od 12 do 16 osób, a od roku 1920 po dzień dzisiejszy zatrudnionych jest tam stale 16 osób (mężczyzn). O tym, że stało się to już tradycją informują nas etykietki na butelkach: "Handcrafted by the Sixteen Men of Tain" (Ręczna robota szesnastu mężczyzn z Tain).
12-letnia Glenmorangie dojrzewa najpierw w ręcznie wybranych beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu, a następnie finiszowana jest w beczkach po hiszpańskim, słodkim winie Malaga.
Aromat: Słodki, miodowy, karmelowy, świeżo pieczony chleb, liście herbaty, zioła. Po chwili czerwone owoce, nuty mlecznej czekolady i kadzidła, prażone kasztany i cukier muscovado.
Smak: Bardzo oleisty, bogaty w rodzynki, daktyle i mandarynki. Mleczna czekolada, miód, brązowy cukier, cytrusy, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, orzech laskowy i miód. Lekko dębowy.
Finisz: Długi i delikatny
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
- Wiek dojrzewania alkoholu
- 8 - 12 lat
Specyficzne kody
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów