Destylarnia Macallan jest jedną ze starszych wytwórni whisky. Oficjalnie została zarejestrowana w roku 1824, ale już dużo wcześniej istniała nielegalna wytwórnia whisky w miejscu dzisiejszej gorzelni. Destylarnia znajduje się w miejscowości Craigellachie, nieopodal Dufftown, na wzgórzu nad samą rzeką Spey. W pierwszym okresie istnienia destylaty z wytwórni wykorzystywano głównie do produkcji blendów. Pierwszą whisky Macallan single malt zabutelkowano w latach 60-tych XX w. Wytwórnia używa najmniejszych alembików z wszystkich wytwórni w regionie, dzięki temu whisky ma większy kontakt z miedzią, co korzystnie wpływa na jej smak.
Macallan 12YO to dwunastoletnia ekspresyjna whisky, dojrzewająca w amerykańskich i europejskich dębowych beczkach po sherry a także amerykańskich beczkach, w których wcześniej leżakował bourbon.
Zapach: Nuty owoców, miodu, wanilii oraz delikatnych przypraw.
Smak: Słodki, dobrze zbalansowane nuty owoców, dębiny oraz przypraw. Poza tym delikatne akcenty waniliowe z dodatkiem mlecznej czekolady.
Finisz: Średniej długości, łagodny, słodki. Wyczuwalne suszone owoce, młody dąb i delikatne przyprawy.