Destylarnia Glenrothes położona jest w samym sercu regionu Speyside, utożsamianego z produkcją whisky single malt. Woda pochodzi wyłącznie z Ardcanny i Brauchill – dwóch strumieni przepływających nieopodal destylarni. Jęczmień jest oczywiście szkocki, a kształt alembików nie zmienił się od 1879 roku. Wyjątkowo powolny, precyzyjny proces destylacji w tych charakterystycznych, wysokich alembikach decyduje o wyjątkowo eleganckiej, owocowej słodyczy tutejszej whisky.
Whisky Glenrothes Speyside Single Malt Select Reserve to trunek bez określonego wieku na etykiecie. Jest połączeniem Malt Mastera destylarni Johna Ramsey'a z wyselekcjonowanych dębowych beczek w różnym wieku.
Zapach: Biszkopty, delikatny aromat śliwek i zboża.
Smak: Nuty orzechowe oraz waniliowe, z dębiną i miodem w tle.
Finisz: Długi, z wyczuwalną słodyczą mocchaccino, orzechów i jęczmienia.