Obecnie brak na stanie
Koszyk
(Pusty)
.
BenRiach 10YO Curiositas Peated Malt 46% 0,7 l
Szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Longmorn).
Alk. 46%.
Poj. 0,7 l.
0 Przedmiot
195,00 zł
Brutto
BenRiach to destylarnia położona w "Heart of Speyside", w północno-wschodniej części regionu Morayshire. Zakład zbudowany przez Johna Duffa w 1898 roku, BenRiach czerpie wodę ze źródeł
Burnside położonych pod ziemią, głęboko pod destylarnią.
BenRiach rozpoczął produkcję whisky słodowej w 1898 roku, jednak już po 2 latach zakład padł ofiarą kryzysu gospodarczego w Szkocji.
W normalnych warunkach oznaczałoby to koniec destylarni, ponieważ budynki z pewnością zostałyby
zburzone. Jednak obok BenRiach działała siostrzana gorzelnia Longmorn, która miała sporadyczne okresy produkcji podczas długiej przerwy BenRiacha. Wytwórcy whisky w Longmorn czerpali część słodowanego jęczmienia z istniejących zapasów BenRiacha i tylko to utrzymywało BenRiacha przy życiu w ciągu tych ciężkich dla gorzelnictwa lat. Następnie w 1965 roku, szkocka branża whisky wkroczyła w złotą erę i uruchomiono nowe destylarnie i ponownie otwarto te zamknięte w tym BenRiach. Produkcja rozpoczęła się natychmiast.
W kwietniu 2004 roku destylaria została wykupiona przez The BenRiach Distillery Company Limited. Ta niezależna spółka pozwala destylarni eksperymentować z kilkoma ciekawymi rodzajami beczek i nadal produkuje whisky zarówno z torfowanego jak i nietorfowanego jęczmienia słodowego. BenRiach ukazuje swoją własną wyjątkowość dzięki szczególnym metodom i umiejętnościom ludzi, którzy wytwarzają whisky, stosowaniu najwyższej jakości składników i wysokiej jakości beczek.
Burnside położonych pod ziemią, głęboko pod destylarnią.
BenRiach rozpoczął produkcję whisky słodowej w 1898 roku, jednak już po 2 latach zakład padł ofiarą kryzysu gospodarczego w Szkocji.
W normalnych warunkach oznaczałoby to koniec destylarni, ponieważ budynki z pewnością zostałyby
zburzone. Jednak obok BenRiach działała siostrzana gorzelnia Longmorn, która miała sporadyczne okresy produkcji podczas długiej przerwy BenRiacha. Wytwórcy whisky w Longmorn czerpali część słodowanego jęczmienia z istniejących zapasów BenRiacha i tylko to utrzymywało BenRiacha przy życiu w ciągu tych ciężkich dla gorzelnictwa lat. Następnie w 1965 roku, szkocka branża whisky wkroczyła w złotą erę i uruchomiono nowe destylarnie i ponownie otwarto te zamknięte w tym BenRiach. Produkcja rozpoczęła się natychmiast.
W kwietniu 2004 roku destylaria została wykupiona przez The BenRiach Distillery Company Limited. Ta niezależna spółka pozwala destylarni eksperymentować z kilkoma ciekawymi rodzajami beczek i nadal produkuje whisky zarówno z torfowanego jak i nietorfowanego jęczmienia słodowego. BenRiach ukazuje swoją własną wyjątkowość dzięki szczególnym metodom i umiejętnościom ludzi, którzy wytwarzają whisky, stosowaniu najwyższej jakości składników i wysokiej jakości beczek.
Zapach: Intensywne aromaty palonego torfu oraz nuty miodu, owoców oraz delikatnej dębiny. Wyczuwalne aromaty lekarskie i asfaltu.
Smak: Początkowo wyczuwalny jest torf, dalej odkrywamy złożoną mieszankę smaków, w której odnaleźć można owoce, wrzos i orzechy z odcieniem dębu i przypraw w tle.
Finisz: Gorzki. Suche drewno, kreozot i fenol.
Smak: Początkowo wyczuwalny jest torf, dalej odkrywamy złożoną mieszankę smaków, w której odnaleźć można owoce, wrzos i orzechy z odcieniem dębu i przypraw w tle.
Finisz: Gorzki. Suche drewno, kreozot i fenol.
0130
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
155,00 zł
815,00 zł
245,00 zł
220,00 zł
309,00 zł
285,00 zł
349,00 zł
245,00 zł
85,00 zł
350,00 zł
16 innych produktów w tej samej kategorii:
3 275,00 zł
279,00 zł
585,00 zł
2 985,00 zł
450,00 zł
279,00 zł
325,00 zł
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów
4,9