.

Whisky J.A. Baczewski 43% 0.7l

Whisky J.A. Baczewski 43% 0.7l


Polska whisky 

Alk. 43%

Poj. 0.7l
3 Przedmioty
99,00 zł
Brutto
Ilość

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 2,97 zł

Wytwórnia Baczewskich powstała w 1782 roku we wsi Zniesienie na ówczesnych przedmieściach Lwowa. Już w 1810 roku firma została uhonorowana niezwykle prestiżowym wśród kupców tytułem „Cesarsko-Królewski Dostawca Dworu", sygnowanym cesarskim orłem, o czym Baczewscy wspominają do dziś na etykietach. W 1833 roku Leopold Maksymilian Baczewski sprowadził do Lwowa podwójną kolumnę rektyfikacyjną do destylacji ciągłej (pomysłu Eneasza Coffey'a) było to zaledwie dwa lata po jej wynalezieniu. Dzięki temu wódki i likiery Baczewskiego odznaczały się niespotykaną gładkością i czystością. Jako pierwsi zaczęli rozlewać swoje wyroby do wyróżniających się, niestandardowych butelek i karafek. 
W roku 1876 rodzinna firma otrzymuje zaszczytny tytuł Cesarsko - Królewskiego Dostawcy Dworu. Dziewięc lat później na czele firmy stanął Józef Adam Baczewski - to właśnie jego inicjały do dzisiaj widnieją w logotypie firmy. 
W 1925 na międzanyrodowej wystawie Trunków Sprytusowych w Londynie wyroby firmy zdobyły wszystkie możliwe nagrody i wyróżnienia. Do dnia dzisiejszego wyroby pochodzące w gorzelni zachwycaja koneserów na całym świecie swoją wyjatkową jakością, delikatnością i smakiem. 
Oryginalna, przedwojenna receptura J.A. Baczewski Whisky została spisana na papierze i zakodowana w celu utajnienia proporcji. Firma nieprzerwanie działała do 1939 roku.
W 2011 roku zdecydowano o odtworzeniu marki. Najpierw wódka Baczewski - zdobywająca od początku do dziś wszystkie możliwe nagrody oraz wyróżniania, potem różne jej odmiany smakowe, następnie gin, likier jajeczny, a następnie przyszedł czas na whisky.
W pierwszym podejściu rozlano jej jedynie 6000  butelek, które zniknęły momentalnie. Whisky Baczewski to mieszanka przede wszystkim jęczmienia (90%) i innych zbóż, z czego każda składowa była leżakowana w małych nowych beczkach z dębu amerykańskiego przez minimum trzy lata.

Zapach:  Przede wszystkim karmel I wanilia. Momentami śmietankowo,  mocno wyczuwalne młoda grain whisky. 
Zielone nuty zapachowe: zioła, trawa, jałowiec. Lekki aromat miodu i propolis. Do tego płatki zbożowe i czarna herbata. 
Smak: Lekko wytrawny, pieprzny z zarazem lekko słodkawy i kwaskowaty (marynowany imbir) - herbaciany.
Finisz: Rozgrzewający, ostry, zostaje na podniebieniu.

2809
3 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
bez deklaracji wieku (NAS)

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0