Bimber oznacza po polsku „bimber”. Destylarnia została założona w Zachodnim Londynie w 2015 roku przez Dariusza Plazewskiego i Ewelinę Chruszczyk, którzy wyemigrowali z Polski w 2003 roku.
Trunek stworzony w 100% z jęczmienia Concerto i Laureate rosnącego na jednej farmie w Hampshire - następnie jest tradycyjnie słodowany, ręcznie tłuczony i fermentowany powoli przez siedem dni w drewnianych kadziach, które zostały ręcznie wykonane we własnej spółdzielni. Używanie bezpośredniego ognia do podgrzewania małych miedzianych kolumn destylacyjnych i dojrzewanie trunku w ręcznie wytworzonych beczkach - mocno nawiązuje do lat 70 ubiegłego wieku, kiedy to w taki sposób tworzyło się whisky. Następnie whisky jest mieszana (również ręcznie) i butelkowana na miejscu w destylarni.
Pierwsza partia zabutelkowana we wrześniu 2019 roku w limitowanej ilości 1000 butelek - wyprzedała się w ciągu 3 godzin.
Przedstawiona edycja dojrzewała w beczce po słodkim winie Porto. Zabutelkowana została z naturalną mocą alkoholu i w całości trafiła na rynek polski w ilości jedynie 291 butelek.
Whisky nie zawiera żadnych dodatków kolorystycznych i nie była filtrowana na zimno.
Prawdziwa gratka dla kolekcjonerów!!!