Destylarnia Cragganmore założona została w 1869 przez Johna Smitha, o którym mówi się, że był najbardziej doświadczonym gorzelnikiem swoich czasów. Miał już za sobą zarządzanie takimi destylarniami jak Macallan, Glenlivet, Glenfarclas czy Wishaw.
Smith wybrał taką właśnie lokalizację ze względu na bliskość wód Craggan burn oraz ze względu przebiegającą nieopodal linę kolejową Strathspey.Alembiki używane podczas drugiej destylacji whisky Cragganmore są bardzo nietypowe, ponieważ są stosunkowo niskie oraz posiadają płaski szczyt. Taki kształt alembików ma znaczący wpływ na końcowy smak i zapach produktu.
Edycja wydestylowana w 2009 roku, finiszowana w beczkach po winie Porto.
Butelkowana w 2021 roku w ramach serii Distillers Edition.
Zapach: Marcepan i dżem truskawkowy. Oleiste przyprawy i gotowana jabłka. Cząstki imbiru w syropie.
Smak: Owocowy. Cynamon i dżem jabłkowy z lekkim pieprznym posmakiem.
Finisz: Mocny z pikantnym zakończeniem.