

Włoska brandy.
Alk. 38%.
Poj. 0,7 l.
Brandy to napój alkoholowy o mocy nie mniejszej niż 36%, do produkcji którego wykorzystuje się głównie destylaty z wina. Tradycyjna brandy nie może być sztucznie aromatyzowana, choć dopuszczalne jest stosowanie w niej karmelu w celu nadania koloru. Jak podaje angielska Wikipedia, powołując się na Oxford English Dictionary, samo określenie „brandy” pochodzi od holenderskiego „brandewijn”, które znaczy mniej więcej „palone wino”.
Historia tej brandy rozpoczyna się w Włoskiej Bolonii około 1820 roku. Wtedy to młody Jean Bouton opuszcza rodzinną Francje. Pochodząc z regionu Charante słynącego z wytwarzania słynnych destylatów winnych zwanych Cognac, rozpoczął eksperymenty w swojej nowej ojczyźnie. Region Emilia Romagna i uprawiany tam szczep Trebbiano okazał się wyjątkowy do produkcji wysokiej jakości brandy. Trunek destylowany jest dwukrotnie. Leżakuje w beczkach z francuskiego dębu Limousin przez okres co najmniej 3 lat.
Zapach: Lekko owocowy.
Smak: Zrównoważony, owocowy z nutą migdałów.
Finisz: Długi ciepły, owocowy.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów