Marka Luis Felipe narodziła się na południu Hiszpanii, w Andaluzji, w otoczeniu niezwykle pięknych krajobrazów, pośród bagien rzeki Guadalquivir, plaż Costa de la Luz i gór regionu Huelva. Siedziba Bogedas Rubio położona jest w miejscowości La Palma del Condado w sercu doskonałego regionu winiarskiego. Legenda Luis Felipe rozpoczyna się w roku 1893 roku wraz z odkryciem w pewnej bodedze (hiszp. winnica) w La Palma del Condado dębowych beczek zawierających brandy starzone w nieznany dotąd sposób. Beczki te były zabezpieczone pieczęcią Luis Felipe ze względu na fakt, iż były zarezerwowane dla Księcia de Montpensier, syna króla Francji Ludwika Filipa I, który rezydował w Sewilli w Pałacu San Telmo do roku 1890. Od ponad stu lat co roku bardzo limitowana partia tych uszlachetnionych przez czas destylatów trafia na rynek. Destylaty nabierają dojrzałości w beczkach z dębu amerykańskiego wykorzystanych wczesniej do leżakowania bardzo starych win sherry Oloroso i Pedro Ximenez. Likier produkowany jest z destylatów winnych pochodzących z najlepszych upraw w Andaluzji. Podobnie jak brandy, likier jest ograniczony do kilku tysięcy butelek rocznie. Jest to wysokiej jakości likier o niepowtarzalnym smaku. Dojrzewający w beczkach z dębu amerykańskiego w procesie Solera-Y-Criadera, Luis Felipe Licor otrzymuje złoty połyskujący mahoniowy kolor i wspaniałą teksturę, która doskonale uzupełnia zrównoważony słodki smak. Na podniebieniu likier charakteryzuje się niemal syropowatą konsystencją i odsłania złożony i szczególnie okrągły aromat słodkich, palonych i gorzkich składników z nutami rodzynek, czekolady, migdałów ze słodkimi nutami karmelu i miodu. Trunek zapakoany jest w elegancką ręcznie dmuchaną butelkę z drewnianym korkiem i jest fantazyjnym prezentem dla koneserów brandy, oraz miłośników luksusowych likierów.