Destylarnia Mackmyra znajduje się w Valbo (gmina Gävle). Swoją nazwę zawdzięcza wiosce Mackmyra, gdzie powstała pierwsza gorzelnia. Zbudowanana została w starym młynie i elektrowni. Historia whisky Mackmyra jest bardzo młoda, bo zaczęła się w 1998 roku za sprawą ośmiu przyjaciół z Królewskiego Instytutu Technologii, jednak już dziś można śmiało stwierdzić, że jakość produkowanego tam destylatu jest bardzo wysoka, a jego potencjał jeszcze wyższy. Pierwsza edycja (Preludium 01) wypuszczona na rynek w roku 2006 sprzedała się w niecałe 20 minut.
Mackmyra Bee to szwedzki likier wytwarzany ze szwedzkiej whisky i ekologicznego miodu. Miód pochodzi z okolic Gävle i Valbo i powstaje z mniszka lekarskiego, lipy i dzikiego miodu leśnego z dodatkiem kwiatów malin.
Zapach: Owoce jagód, dąb, wanilia, kawa, miód.
Smak: Słodkawy, kawa, cukier, miód, wanilia, akcenty maślane.
Finisz: Długi, aksamitny, miodowy.