Historia whiskey Teeling sięga 1782 roku, kiedy to Walter Teeling otworzył swoją małą destylarnię na ulicy Marrowbone w samym centrum Dublina. W 2012 roku, obecne pokolenie rodziny, w osobach Jacka i Stephena Teelingów zarejestrowało firmę Teeling Whiskey Company, a w marcu 2015 roku bracia Teeling otworzyli własną destylarnię, pierwszą od ponad 125 lat w miejscu, które kiedyś uchodziło za centrum światowej whiskey. Pierwsze edycje whiskey Teeling pochodziły z zapasów destylarni Cooley, którą rodzina Teeling zakupiła w 1987 roku. Po jej sprzedaży koncernowi Beam Inc. w 2011 roku, w rękach braci Teeling pozostało bowiem kilkanaście tysięcy beczek z dojrzałą, wiekową whiskey.
Teeling Blackpitts to pierwszy torfowy single malt od destylarni w Dublinie, nazwany na cześć obszaru Blackpitts tuż za destylarnią, która akurat była dość dobrze znana ze swoich słodowni. Trunek leżakował w beczkach po burbonie i słodkim winie sauternes, co dodało nieco słodyczy temu torfowemu przysmakowi.
Zapach: Grilowany goździk i opalona beczka, toffi, anans i miód.
Smak: Żar ogniska, czekoladowe eklery i zielone gruszki. Nuta mięsistego słodu.
Finisz: Trwała śliwka, jabłko i pieprzny dąb.