Teeling Whiskey Distillery doczekała się własnej, charakterystycznej dla Irlandii wersji whiskey. Motywem do stworzenia tej kategorii był wprowadzony wieki temu, w 1785 roku w Irlandii podatek płacony od ilości słodu jęczmiennego używanego w produkcji. Dodanie świeżego jęczmienia obniżało wysokość podatku, a jednocześnie odkryto, że dzięki tej recepturze whiskey zyskuje gęstszą teksturę i bardziej pikantny smak.
Teeling Blackpitts to pierwszy torfowy single malt od destylarni w Dublinie, nazwany na cześć obszaru Blackpitts tuż za destylarnią, która akurat była dość dobrze znana ze swoich słodowni. Trunek leżakował w beczkach po burbonie i słodkim winie sauternes, co dodało nieco słodyczy temu torfowemu przysmakowi.
Zapach: Grilowany goździk i opalona beczka, toffi, anans i miód.
Smak: Żar ogniska, czekoladowe eklery i zielone gruszki. Nuta mięsistego słodu.
Finisz: Trwała śliwka, jabłko i pieprzny dąb.