Nikka Miyagikyo to solidne wprowadzenie do japońskiej whisky. Wyprodukowany w destylarni Miyagikyo w prefekturze Miyagi, trunek w typie single malt bez deklaracji wieku, emanuje eleganckimi nutami owoców połączonymi aromatycznymi przyprawami. Idealne, perfekcyjnie zbalansowane, harmonijne smaki zostały zabutelkowane z mocą 45% alkoholu. Alkohol powstaje z ramienia marki Nikka Distillery, należącej do przedsiębiorstwa Asahi Breweries - drugiej co do wielkości firmy w Japonii zajmującej się produkcją trunków. Obecne pod skrzydłami Nikka Distillery są trzy gorzelnie: Ben Nevis w Szkocji oraz Yoichi i Miyagikyo w Japonii.
Whisky pochodzi ze zbudowanej w 1969 roku drugiej kolejno powstałej destylarni Nikka. Wykorzystano do jej produkcji zdecydowanie mniej torfowanego słodu. Przez co whisky jest bardziej owocowa z wyraźnie wyczuwalnym wpływem beczek po sherry w których dojrzewa.
Zapach: Pełny, bogaty. Rozwija się aromat jęczmienia, egzotycznych owoców (banany), lukrecji i kamfory. Pojawia się zapach palonego drewna i popiołu. Wkrótce potem pojawiają się białe kwiaty i wosk pszczeli.
Smak: Mocny i żywy. Słodki jęczmień znajduje się w samym sercu podniebienia, powlekany jest przyprawami (imbir, cynamon) i czekoladą. Bardzo elegancki, dostarcza również dużo świeżych liści tytoniu i kokosowego mleka, tworząc naturalną symfonię aromatów.
Finisz: Długi i miękki. Garbniki wyważają swój owocowy charakter (cytryna, grejpfrut). Pozostają nuty tytoniu, przypraw (kardamonu, imbiru), tostów i duszonych owoców (jabłko, gruszka). W tle pojawiają się egzotyczne owoce (liczi).