

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.
Alk. 48%.
Poj. 0,7 l.
Laphroaig An Cuan Mor to whisky dojrzewająca w pierwszy raz napełnianych beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu białego. Następnie destylat przelewany jest do beczek z dębu europejskiego, gdzie również leżakuje przez jakiś czas. W rezultacie otrzymujemy ciekawe połączenie charakterystycznych dla Laphroaig nut medyczno-torfowych, ostrzejszych akcentów karmelu z bogatym zaznaczeniem rodzynek oraz pieczonych moreli.
Zaletą jest również brak filtracji na zimno.
Zapach: Bardzo ładny, dość słodki i zaokrąglony (figi, miód, ślady wanilii), ale również zrównoważony grubą warstwą suszonych wodorostów.
Smak: Mocno medyczny. Dużo jodu, dymu z ogniska i palonego cukru. Ziemne nuty i mnóstwo przypraw, takich jak imbir i pieprz.
Finisz: Długi. Wyczuwalna sadza i torf.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów