

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay (Port Ellen).
Grupa aromatów: Dymne i torfowe.
Alk. 48%.
Poj. 0,7 l.
Charakterystyczna dla rodziny Laphroaig - whisky o torfowym i dymnym aromacie. Jak sama nazwa wskazuje destylat dojrzewa w trzech rodzajach dębowych beczek. Początkowo whisky dojrzewa w amerykańskich beczkach po Bourbonie, następnie przelewana jest do beczek o mniejszej pojemności, by na końcu znaleść się w europejskich dębowych beczkach po sherry Oloroso.
Zapach: Dominujący zapach rumianku i masła. Lekka nutka kokosy, bananów i jabłek.
Smak: Mocny i bardzo owocowy. Mniej dymu torfowego niz zwykle wyczuwalne jest w Laphroaig.
Finisz: Kremowy, słodki z lekkim posmakiem kawy i czekolady.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów