Destylarnia Glen Moray była pierwotnie browarem Elgin West Brewery, który został otwarty w 1830 roku, produkując lokalne piwa typu ale. Zachowane ręcznie pisane księgi wskazują, że pierwszy proces destylacyjny wykonano 13 września 1897 roku, używając lokalnego jęczmienia.
Od poczatku istnienia używane były beczki nie tylko po amerykańskim bourbonie ale i również po winach Chardonnay, sherry i porto co było niezwykle rzadką praktyką na tamte czasy. To tradycja, która trwa do dziś - whisky dojrzewa w magazynach na miejscu.
Glen Moray 25yo to niezwykle rzadki trunek powstały w limitowanej edycji. Każda butelka jest numerowana. Trunek dpojrzewa 25 lat w beczkach po bourbonie a finiszowany jest w doskonałej jakości beczkach po słodkim, wzmacnianym portugalskim winie Porto.
Zapach: Tropikalne owoce, jęczmienne cukry i nugat. Słodkie orzechy, nuty jęczmienne z aromatem wilgotnych drewnianych desek.
Smak: Wpływ beczek naprawdę wysuwa się na pierwszy plan. Słodka wanilia, solony karmel i subtelny dąb z beczki po bourbonie, natomiast roczny finisz po Tawny Port dodaje innego wymiaru, delikatnie kojąc kubki smakowe dojrzałymi owocami i ciepłą przyprawą. Całość mocno waniliowa, kremowa. Wyczuwalne kandyzowane pomarańcze z konkretną dawką gałki muszkatołowej.
Finisz: Progresywny, słodki z narastającą słodyczą.