.

Obecnie brak na stanie
BenRiach 22YO Peated Second Edition ALBARIZA 46% 0,7 l

BenRiach 22YO Peated Second Edition ALBARIZA 46% 0,7 l


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l.

0 Przedmiot
1 079,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 32,37 zł

BenRiach to destylarnia położona w "Heart of Speyside", w północno-wschodniej części regionu Morayshire. Zakład zbudowany przez Johna Duffa w 1898 roku, BenRiach czerpie wodę ze źródeł 
Burnside położonych pod ziemią, głęboko pod destylarnią.
BenRiach rozpoczął produkcję whisky słodowej w 1898 roku, jednak już po 2 latach zakład padł ofiarą kryzysu gospodarczego w Szkocji.
W normalnych warunkach oznaczałoby to koniec destylarni, ponieważ budynki z pewnością zostałyby 
zburzone. Jednak obok BenRiach działała siostrzana gorzelnia Longmorn, która miała sporadyczne okresy produkcji podczas długiej przerwy BenRiacha. Wytwórcy whisky w Longmorn czerpali część słodowanego jęczmienia z istniejących zapasów BenRiacha i tylko to utrzymywało BenRiacha przy życiu w ciągu tych ciężkich dla gorzelnictwa lat. Następnie w 1965 roku, szkocka branża whisky wkroczyła w złotą erę i uruchomiono nowe destylarnie i ponownie otwarto te zamknięte w tym BenRiach. Produkcja rozpoczęła się natychmiast. 
W kwietniu 2004 roku destylaria została wykupiona przez The BenRiach Distillery Company Limited. Ta niezależna spółka pozwala destylarni eksperymentować z kilkoma ciekawymi rodzajami beczek i nadal produkuje whisky zarówno z torfowanego jak i nietorfowanego jęczmienia słodowego. BenRiach ukazuje swoją własną wyjątkowość dzięki szczególnym metodom i umiejętnościom ludzi, którzy wytwarzają whisky, stosowaniu najwyższej jakości składników i wysokiej jakości beczek. 

Doskonała whisky dojrzewająca przez 22 lata w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, finiszowana w beczkach po winie Pedro Ximenez.
Trunek nie jest poddawany filtracji na zimno i nie zawiera żadnych dodatków kolorystycznych.
Albariza to nazwa białej wapienno - gliniastej gleby, która doskonale nadaje się  do uprawy winogron przy produkcji wina Sherry w Andaluzji.

Zapach:
Słodycz sherry przełamany skórką cytryny, cykorią i zwęglonym dębem. Pojawiają się również akcenty pieczonego mięsa i jęczmienia.

Smak:
Słodkie Mirabelki, czereśnie i dojrzałe figi zbalansowane wanilią,  lekkim torfem i białym pieprzem.

Finisz: Długi z odrobiną mentolu, miodu i gorzkiej czekolady.
2611

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
19 - 25 lat

Specyficzne kody

Może ci się również spodobać

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0