.

Bowmore 18YO DEEP & COMPLEX 43% 0,7

Bowmore 18YO DEEP & COMPLEX 43% 0,7l

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay (Bowmore).

Alk. 43%.

Poj. 0,7l. 

3 Przedmioty
655,00 zł
Brutto
Ilość

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 19,65 zł

Destylarnia Bowmore produkuje whisky na wyspie Islay w Szkocji. Destylarnia powstała w roku 1779 i jest najstarszą gorzelnią zarówno na wyspie jak i w całej Szkocji. Leży nad zatoką Loch Indaal, w Bowmore – największym miasteczku na wyspie. Oficjalnym założycielem gorzelni był David Simpson, który za zgodą władz wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną. Następnym właścicielem Bowmore był William i James Mutter – konsul Portugalii i Brazylii w Glasgow. Człowiek ten w dużym stopniu przyczynił się do rozwoju Bowmore – posiadał własny parowiec, którym sprowadzał surowce na wyspę (węgiel, jęczmień) a następnie wywoził nim trunek z wyspy. W 1890 roku zakład został sprzedany prywatnej spółce Bowmore Distillery Co. Ciekawostką jest to, że w trakcie drugiej wojny światowej, Bowmore wstrzymał produkcję udostępniając budynki zakładu wojsku – wykorzystano je jako bazę dowództwa obrony wybrzeża. W 1963 roku destylarnia stała się własnością Stanleya P. Morrisona. Rozbudował on i zmodernizował zakład (nie zlikwidował jednak starej podłogi do słodowania jęczmienia). Destylarnia Bowmore posiada cztery zestawy alembików. Wykorzystuje do produkcji trunku wodę pochodząca z Laggon, rzeki przepływającej przez torfowiska. Trunek leżakuje w piwnicach znajdujących się poniżej poziomu morza, co także wpływa na jakość destylatu. Część słodu produkowana jest w Bowmore samodzielnie, więszkość jednak pochodzi z Port Ellen. Bowmore posiada też własne złoża torfu, który jest nawilżany przed rozpoczęciem słodowania, by wydzielał więcej dymu. Torf używany jest później do osuszania słodu, co ma wielki wpływ na późniejszy bardzo „dymny, torfowy charakter whisky”. Warto podkreślić, że Bowmore to jedyna destylarnia w Szkocji, w której produkcja prowadzona jest od początku do końca na miejscu. 
Edycja debiutująca w 2017 roku, dojrzewa ponad 18 lat w beczkach po winie sherry Oloroso, oraz sherry Pedro Ximenez.

Zapach: Jeżyna i rabarbar, skórka z cytrusów oblana Sherry, szczypta soli morskiej.
Smak: Wędzony torf, przekształcający się w prażony dąb i bogactwo suszonych owoców.
Finisz: Masywnie czekoladowy na wykończeniu. Delikanie słony posmak.




3164
3 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
19 - 25 lat

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0