Destylarnia jest jedyną istniejącą gorzelnią na wyspie Jura, ostatnimi czasy przeszła znaczną przebudowę; nic nie pozostało ze starych budynków z wyjątkiem murów. Budynki destylarni zostały zaprojektowane na nowo przez Williama Delmé-Evansa, który później był głównym architektem destylarni Tullibardine.
Pomimo względnej bliskości między Islay i Jura, whisky są mocno odmienne. Whisky z Jura są charakterne, mocne, ale nie ma w nich intensywnego dymu torfowego jak to ma miejsce w przypadku whisky pochodzących z Islay. Destylarnia Isle of Jura została założona przez Archibalda Campbella w 1810 roku i nadano jej nazwę "Destylarnia Małych Wysp". Około ośmiu lat po ustawie licencyjnej z 1823 roku William Abercombie uzyskał licencję na produkcję whisky zmieniając nazwę na Isle Of Jura.
Najbardziej znanym mieszkańcem wyspy był George Orwell, który pewnego dnia wyruszył na wyspę, aby napisać słynne dzieło "1984".
Ta 10-letnia whisky, będąca częścią nowej oferty whisky wprowadzonej przez Isle of Jura na początku 2018 roku, zastępuje Jura 10yo Origin. Początkowo dojrzewa w beczkach z amerykańskiego białego dębu po bourbonie, aby ostatecznego szlifu nabrać w beczkach po hiszpańskim winie sherry Oloroso.
Zapach: Słodki jęczmień i brzoskwinie w syropie, z lekkimi płatkami zbożowymi i nutami pachnącego dymu drzewnego.
Smak: Na początku oleisty i subtelnie pikantny, zanim pojawią się nuty waniliowej bezy i rodzynki w czekoladzie.
Finisz: Lekkie akcenty dymu.