Edycja wydana pierwotnie tylko na rynek niemiecki. Pochodzi z jednej z najpiękniej położonych destylarni w całej Szkocji. Gorzelnię założono w 1823 roku na bazie byłego browaru otwartego w roku 1797 przez Johna Sinclaira. Woda pochodzi z ciemnych i aromatycznych torfowisk nad okolicznymi jeziorami na wyspie. Whisky posiada lekko dymny charakter z wyczuwalnymi nutami ziół i owoców.
Whisky dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie a finiszowana jest w beczkach po hiszpańskim winie sherry.
Zapach: Słodko - ostry, gorzka czekolada, biały pieprz, rodzynki, espresso. Wanilia, beczka po sherry, figi, odrobina spalonej zapałki.
Smak: Gładkie, bogate, słodkie, pikantne akcenty suszonych owoców i solonej czekolady. Po chwili pojawiają się nuty żółtych śliwek, toffi i pikantnego imbiru.
Finisz: Długotrwały, słodki, orzechowy, pomarańczowy. Świeża bazylia.