Destylarnia Mortlach jest jedną z ośmiu wytwórni whisky w Dufftown, stolicy szkockiej whisky w samym sercu Speyside. W zależności od przyjętego sposobu liczenia owych destylarni, w Dufftown jest ich tak naprawdę od siedmiu do dziewięciu. Spośród nich najstarsza jest właśnie Mortlach. Założona została dokładnie w tym samym roku, kiedy to zalegalizowano produkcję whisky szkockiej, czyli w 1823. Jednak słowo "założona" jest w tym wypadku wielce mylące. Nielegalna wytwórnia whisky funkcjonowała w tym miejscu już dużo wcześniej, więc stwierdzenie, że Mortlach zalegalizowano w 1823 bardziej będzie odpowiadało prawdzie. Mortlach zaopatruje się w wodę do produkcji whisky ze źródła na zboczach pobliskich wzgórz Conval Hills i jest to woda szczególna. Przepływając przez rozległe torfowiska uzyskuje smak silnie zabarwiony torfem, tak że nie ma potrzeby używać dużych jego ilości podczas suszenia słodu, a wszechobecny jego smak jest pierwszym wrażeniem podczas degustacji Mortlach. Woda potrzebna do chłodzenia w trakcie produkcji whisky pochodzi z potoku Dullan Water.
Mortach 20 letni to doskonała whisky dojrzewająca tylko i wyłącznie w beczkach po hiszpańskim winie sherry.
Liczba 2.81 na etykiecie wskazuje liczbę destylacji. Whisky destylowana jest właśnie tyle razy. Albowiem 1/5 destylatu trafia do malutkiej kolumny destylacyjnej zwanej Wee Witchie po raz trzeci.
Zapach: Pieczone kasztany i tytoń, szybko połączone z gęstą czekoladą i bogactwem czerwonych jagód. Delikatny powiew palonego jęczmienia w tle.
Smak: Najpierw pojawiają się akcenty masła goździkowego i brandy, po chwili skórka pomarańczowa z dojrzałym dębem i herbatnikami.
Finisz: Świąteczna przyprawa i odrobina gotowanych letnich jagód.