Douglas Laing to jeden z czołowych niezależnych pośredników na rynku whisky, blender, firma pod własną marką oferuje też rzadkie okazy single malt whisky. Firma powstała w 1948 roku, założona przez Freda Douglasa Lainga i od trzech pokoleń zajmuje się skupowaniem whisky, zwykle new make lub starzonych kilka lat, a odrzuconych przez dużych blenderów. Zajmują się zatem przechowywaniem whisky we własnych beczkach, często też ich zestawianiem i butelkują je w rozmaitych edycjach. Niedawno aktywa firmy zostały podzielone pomiędzy dwóch braci, więc oferta Laingów będzie się z pewnością rozrastać. Whisky oferowane przez Douglasa Lainga nie są filtrowane na zimno i butelkowane zwykle z mocą nie mniejszą niż 46%, choć nie jest to ścisła reguła.
Imponująca whisky single malt z destylarni The Glenrothes.
Trunek wydestylowano we wrześniu 1996 r., aby po 21 długich latach spędzonych w beczce o numerze DL12377 zabutelkować (w marcu 2018r.) w ilości jedynie 257 butelek.
Zapach: Mocno zauważlny jęczmień, orzechy nerkowca, przyprawy i miód.
Smak: Rozgrzewający, doprawiony delikatnym dębem, owocowymi pastylkami i słodem. Po chwili pojawiają się akcenty gotowanych gruszek i kolędry.
Finisz: Początkowo kremowy z mokką na finiszu, wracając do wcześniejszego miodu i orzechów.