Destylarnia TOMINTOUL (w języku gaelickim oznacza „wzgórze jak stodoła”) zlokalizowana jest obok najwyżej położonej wsi w Highland w prestiżowym Glenlivet Estate w samym sercu regionu Speyiside. W połowie ubiegłego stulecia jej założycielom ponad rok zabrało poszukiwanie odpowiedniej wody do produkcji malt whisky. W wyniku tych poszukiwań odkryto żródła Ballantruan o niespotykanie czystej wodzie pochodzącej z gór Cromdale. Połączone: naturalne środowisko, odpowiednia wysokość geograficzna, czyste powietrze i najlepsze wody dają niezwykłą jakość Tomintoul Single Malt.
Seiridh jest wymawiane jako „sheh-ree” i jest gaelickim słowem oznaczającym wino sherry. Ten doskonale zbalansowany single malt dojrzewa w beczkach po amerykańskim Bourbonie i finiszowany jest w Oloroso Sherry Butts z regionu Jerez w Andaluzji w Hiszpanii.
Edycja limitowana do 6000 butelek na całym świecie!
Zapach: Bogaty, nuty sułtanek, toffi, kandyzowanych orzechów pekan.
Smak: Słodki, nuty suszonych fig, świąteczne ciasto, nuty drewna cedrowego.
Finisz: Długotrwały, ciepły, orzechowy, nuty czekolady, rodzynek, suszonych owoców, nuty lukrecji.