Glenallachie to destylarnia słodowej whisky w Speyside, założona w 1967 roku. Nazwa z gaelickiego gleann aileachaidh oznacza "skalistą dolinę". Od wielu lat malty z destylarni stanowią główny składnik cenionej głównie we Francji whisky mieszanej - Clan of Campbell.
Jest to jedna z niewielu niezależnych gorzelni w Szkocji, prowadzona jest przez weterana branży, Billy'ego Walkera, który może pochwalić się prawie 50-letnim stażem w branży whisky. Położona u podnóża Ben Rinnes destylarnia leży w sercu Speyside, kładąc nacisk na jakość, a nie ilość. W 16 magazynach na miejscu, w których znajduje się ponad 50 000 beczek.
Doskonała, limitowana edycja whisky, dojrzewającej ponad 3 dekady w beczce typu "VIRGIN OAK" - świeżej beczce z amerykańskiego dębu. W przypadku whisky wykorzystanie beczek, w których uprzednio nie leżakował inny alkohol, jest praktycznie niespotykane. Zazwyczaj w Szkocji stosuje się beczki po bourbonie lub sherry.
Whisky posiada naturalną zawartość alkoholu (nie jest przed butelkowaniem rozcieńczana wodą) na poziomie 54.8%, nie jest barwiona i nie jest filtrowana na zimno.
Edycja mocno limitowana - powstało jedynie 274 ręcznie opisywanych butelek.
Zapach: Toffi, grejpfrut, skórka pomarańczowa i gałka muszkatołowa.
Smak: Miód wrzosowy, toffi, ananas i kawa, z dodatkiem grejpfruta, skórki pomarańczy i cynamonu.
Finisz: Długi, delikatne akcenty pomarańczy, toffi i przypraw.