Glenallachie to destylarnia słodowej whisky w Speyside, założona w 1967 roku. Nazwa z gaelickiego gleann aileachaidh oznacza "skalistą dolinę". Od wielu lat malty z destylarni stanowią główny składnik cenionej głównie we Francji whisky mieszanej - Clan of Campbell.
Jest to jedna z niewielu niezależnych gorzelni w Szkocji, prowadzona jest przez weterana branży, Billy'ego Walkera, który może pochwalić się prawie 50-letnim stażem w branży whisky. Położona u podnóża Ben Rinnes destylarnia leży w sercu Speyside, kładąc nacisk na jakość, a nie ilość. W 16 magazynach na miejscu, w których znajduje się ponad 50 000 beczek.
Jest to edycja, która zadebiutowała w 2019 roku. Trunek dojrzewa w beczkach po winie sherry Pedro Ximenez i Oloroso.
Zapach: Kruche orzechy, daktyle i duża ilość lodów czekoladowych.
Smak: Orzechy, rodzynki, świąteczne przyprawy i świeży imbir. Akcenty banana, skórki pomarańczowej i ciemnej czekolady
Finisz: Kawa, turecka rozkosz - chałwa i odrobina płatków soli morskiej.