

Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.
Alk. 48.1%.
Poj. 0,7l.
Balvenie pochodzi z Dufftown w regionie Speyside i jest młodszą siostrą destylarni Gelnfiddich. Założył ją William Grant, a pierwsza destylacja odbyła się 1 maja 1893. Dzisiaj Balvenie jest jedną z kilku ostatnich destylarni, które cały czas słodują jęczmień samodzielnie. Oczywiście nie oznacza to, że dodatkowy słód nie jest zamawiany z zewnątrz (możliwości przerobowe słodowni przy destylarni są ograniczone), ale zawsze dobrze jest wiedzieć, że istnieją jeszcze destylarnie, które nie chcą pozwolić odejść tradycyjnym metodom produkcji w niepamięć.
Kolejna edycja whisky od szkockiej marki Balvenie, należąca do serii ,,The Balvenie Stories" - hołdującej historii rozwoju tej destylarni. To już piąte butelkowanie wydane w ramach tego cyklu. Zostało ono zainspirowane ekskluzywnym Balvenie Red Rose, który miał premierę w 2008 roku oraz historią zamku Balvenie. Wiele wieków temu posiadłość należała do Margret Douglas, wdowy po ósmym hrabim Douglasie. Kobiecie pozwolono pozostać w zamku po śmierci męża, chociaż teoretycznie powinien on trafić do rąk króla Jakuba II. Władca zgodził się na takie ustępstwo pod jednym warunkiem - Margret miała każdego roku oferować mu jedną różę, których krzewy rosły na terenie posiadłości i wyróżniały się wyjątkowym, purpurowym odcieniem.
To limitowane wydanie przez dwadzieścia lat dojrzewało w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowane było w australijskich beczkach po winie Shiraz, co nadało profilowi eleganckiego charakteru oraz ujmującego, bogatego aromatu.
Aromat: Intensywnie dojrzałe owoce w połączeniu z mocnymi, ziemistymi tonami, ujawniają apetyczny zapach świeżego mango i subtelnego dębu.
Smak: Początkowo wybuch słodyczy jeżyny i dojrzałej brzoskwini, skrywający smak wibrującego dębu i pokruszonego czarnego pieprzu, pozostawiając delikatną drzewną przyprawę.
Finisz: Bardzo długi, przyprawy, taniny, dąb.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów