Nazwa Glenfarclas z języka gaelickiego oznacza "Dolina zielonych traw". Destylarnia powstała w 1865 roku, nalezy do rodziny Grantów i od 6 pokoleń czynnie zajmuje się produkcją whisky.
Produkowana w Ballindalloch (dokładnie w rejonie Speyside w Szkocji) whisky Glenfarclas należy do najbardziej rozpoznawalnych i najwyżej ocenianych single maltów na świecie. Położona tam od 1865 roku destylarnia znajduje się w rękach jednej i tej samej rodziny Grant. Jako jedna z niewielu nadal stosuje metodę bezpośredniego podgrzewania alembików, natomiast do maturacji używa wyłącznie beczek po Sherry.
Najnowsza, limitowana edycja whisky z destylarni Glenfarclas. To kombinacja wysokiej jakości słodu jęczmiennego, bezpośrednio podgrzewanych alembików oraz 35 lat spędzonych w beczkach po Sherry, w ciemnych, wilgotnych, tradycyjnych magazynach zwanych „dunnage”. Pomysł stworzenia tej edycji pojawił się podczas jednej z wizyt menadżera destylarni Calluma Frasera w jednym z magazynów, gdzie natrafił na wyjątkowej jakości destylat, spoczywający w beczkach, które zbliżały się wiekiem do 35 urodzin. W ten sposób powstała kolejna edycja, która dołączyła do serii "czerwonych, magazynowych drzwi". Butelkowana z mocą 43%, w naturalnym kolorze.
Zapach: Prażone migdały, suszone owoce, rodzynki i toffi.
Smak: W smaku czekoladowa, kawowa i rodzynkowa.
Finisz: Długi, słodki. Rodzynki, wiśnie, cynamon i sproszkowane kakao.