.
Edradour 10YO 40% 0,7 l
10-letnia szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Edradour).
Alk. 40%.
Poj. 0,7 l.
Edradour jest najbardziej znana jako jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Destylarnia od zawsze prowadzona była przez trzech ludzi. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień. Rocznie w Edradour produkowane jest 1600 skrzynek whisky.
Alembiki są najmniejszymi używanymi do destylacji whisky w całej Szkocji. Jeśli byłyby mniejsze, zostałyby zakwestionowane przez brytyjski urząd skarbowy i uznane za przenośne czyli umożliwiające ukrytą, nielegalną produkcję.
Znajdujące się w jednym budynku urządzenia produkcyjne sprawiają wrażenie, jakby czas stanął tutaj w miejscu – żeliwna kadź zacierna z 1910 roku, dwie sosnowe kadzie fermentacyjne, dwa mikro alembiki, chłodnica Mortona z 1934 roku (najstarsza w Szkocji), redukująca temperaturę z 70 do akceptowalnych przez drożdże 20 stopni...
Jest to podstawowa edycja dojrzewająca w kombinacji beczek po bourbonie i po sherry przez okres 10 lat.
Zapach: Bardzo złożony, mocno owocowy, sherry, wanilia pociągająca wanilia.
Smak: Skomplikowany. Rum, jęczmień, prażone migdały.
Finisz: Przyprawiony tort owocowy, nuty crème anglaise.
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów