Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.
Whisky Akashi jest jedyną whisky na świecie, którą produkuje Toji (mistrz w sztuce tworzenia sake), wprowadzając metodologie tworzenia sake do procesu wytwarzania whisky. Stosowana kadź destylacyjna jest mniejsza niż używana przez szkockie i inne japońskie destylarnie, co z kolei obniża poziom oleju fusel (produktu ubocznego w procesie fermentacji alkoholi). W rezultacie, whisky Akashi nie wymaga tak długiego procesu starzenia.
Whisky starzona jest przez dwa lata w japońskich beczkach Shochu z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po burbonie.
Proces finiszowania odbywa się w beczkach po winie sherry przez okres dodatkowo 12 miesięcy.
Zapach: Owocowy, słodkawy, waniliowy. Pojawiają się orzeszki arachidowe, trawa cytrynowa i nuta pikantnego żyta.
Smak: Świeży, lekko pikantny. Wyczuwalne orzechy włoskie, nuta torfu, czarny pieprz.
Finisz: Trwały, pikantny z lekką słodyczą. Suszony owoc, nuta herbatników owsianych.