Kurayoshi Sherry Cask Malt Whisky to wyjątkowa japońska whisky słodowa. Destylarnia Matsui Shuzou została założona w 1910 roku na północny zachód od Kioto, w pobliżu Morza Japońskiego w prefekturze Tottori. Co istotne - destylarnia ta znajduje się u podnóża Góry Daisen - wulkanicznego szczytu którego zbocza obfitują w bardzo dużą ilość minerałów. Takie warunki odpowiadają za doskonałą filtrację wody źródlanej używanej do produkcji whisky Kurayoshi. Trunek zestawiany jest z whisky jęczmiennej pochodzącego ze Szkocji wraz z lokalną whisky typu single malt. Whisky leżakuje w dębowych beczkach po bourbonie przez 3 lata a następnie finiszowana jest w beczkach po hiszpańskim winie sherry. Zaskakująco dobrze jak na trunek wysokoprocentowy będzie łączyć się z potrawami kuchni azjatyckiej oraz owocami morza.
Zapach: Jagody, ciasto cytrynowe, nuty sherry. Aromat owsianki, karmelu, wiśni i śliwek. Pojawiają się również nuty orzechów laskowych i gruszek.
Smak: Aksamitny i harmonijny. Słód, sherry, świeżo upieczone ciasto cytrynowe, rodzynki, masło orzechowe i biała czekolada.
Finisz: Długi z wyraźnie wyczuwalnymi nutami prażonych orzeszków, płatków śniadaniowych, rodzynek i karmelu.