.

Nardini Grappa EXTRAFINA 42% 0,7 l


Włoska grappa

Alk. 42%

Poj. 0.7l
1 Przedmiot
219,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 6,57 zł

Grappa – włoski napój alkoholowy, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina.
Trunek jest przezroczysty (z wyjątkiem grapp starzonych), o charakterystycznym smaku, wysokiej zawartości garbników oraz intensywnym zapachu. Minimalna zawartość alkoholu jest określona według norm europejskich na 37,5%. Smak grappy w dużym stopniu zależy od jakości surowca. Produkuje się m.in. grappy jednoodmianowe (grappa di monovitigno, z jednego szczepu winogron) oraz starzone w beczkach (nabierają złotego koloru).
Ojczyzną grappy są północne Włochy. Destylat z wytłoków produkuje się pod nazwą grappa również w Kalifornii. Analogiczny wyrób jest wytwarzany we Francji pod nazwą marc, Portugalii (pod nazwą bagaceira) oraz Hiszpanii (jako aguardiente, przy czym termin aguardiente ma tam szersze znaczenie).
Grappa jest najczęściej spożywana bez dodatków.

Nardini to najstarszy producent grappy we Włoszech. Bartollo Nardini załozył destylarnię w roku 1779. Logo firmy, które również znajduje się na butelkach, przedstawia Ponte Vecchio.

Grappa tworzona z wytłoków winogronowych, oraz z ich gałązek. 
Extrafina grappa jest wytwarzana z trzech odmian wytłoków winogronowych - Merlot, Carbenet i Pinot Grigio.

Zapach: Złożony, kwiatowy, owocowy, nuty róż, brzoskwiń i bananów.

Smak: Miękki, elegancki, nuty owocowe.

Finisz: Długotrwały.

Produkt nie posiada kartonika
3478
1 Przedmiot

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l

Specyficzne kody

Może ci się również spodobać

Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0