.

Marolo Grappa di BAROLO 12yo 50% 0,7l

Włoska grappa

Alk. 50%

Poj. 0.7l

3 Przedmioty
379,00 zł
Brutto
Ilość

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 11,37 zł

Grappa – włoski napój alkoholowy, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina.
Trunek jest przezroczysty (z wyjątkiem grapp starzonych), o charakterystycznym smaku, wysokiej zawartości garbników oraz intensywnym zapachu. Minimalna zawartość alkoholu jest określona według norm europejskich na 37,5%. Smak grappy w dużym stopniu zależy od jakości surowca. Produkuje się m.in. grappy jednoodmianowe (grappa di monovitigno, z jednego szczepu winogron) oraz starzone w beczkach (nabierają złotego koloru).
Ojczyzną grappy są północne Włochy. Destylat z wytłoków produkuje się pod nazwą grappa również w Kalifornii. Analogiczny wyrób jest wytwarzany we Francji pod nazwą marc, Portugalii (pod nazwą bagaceira) oraz Hiszpanii (jako aguardiente, przy czym termin aguardiente ma tam szersze znaczenie).

Grappa jest najczęściej spożywana bez dodatków.
 
Marolo Grappa jest produkowana we włoskim regionie Piemont. Paolo Marolo założył MAROLO w 1977 roku, a jego syn Lorenzo Marolo przejął firmę w 2014 roku i od tego czasu z powodzeniem prowadzi rodzinny biznes. Winogrona do produkcji pozyskiwane są z regionów winiarskich Langhe, Monferrato i Roero. Te obszary uprawy winorośli są częścią światowego dziedzictwa UNESCO i są znane na całym świecie ze swojego pięknego krajobrazu.
Marolo Grappa di BAROLO 12 Years Old jest destylowana z odmiany Nebbiolo, a następnie starzona przez 12 lat w dębowych beczkach.
 
Zapach: Miękki, owocowy, pikantny.
Smak: Owocowy, suszone owoce, kandyzowane owoce, syrop, dżem, cytrusy, pieprz, likier, tytoń, goździki.
Wykończenie: Długotrwałe.
4176
3 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
8 - 12 lat

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0