Obecnie brak na stanie
Koszyk
(Pusty)
.
Edradour 18YO Barolo Cask Finish Vintage 2000 56,5% 0,7 l
Szkocka whisky single malt (Highland)
Alk. 56,5%
Poj. 0.7l
0 Przedmiot
1 129,00 zł
Brutto
Edradour jest najbardziej znana jako jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Destylarnia od zawsze prowadzona była przez trzech ludzi. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień. Rocznie w Edradour produkowane jest 1600 skrzynek whisky.
Alembiki są najmniejszymi używanymi do destylacji whisky w całej Szkocji. Jeśli byłyby mniejsze, zostałyby zakwestionowane przez brytyjski urząd skarbowy i uznane za przenośne czyli umożliwiające ukrytą, nielegalną produkcję.
Znajdujące się w jednym budynku urządzenia produkcyjne sprawiają wrażenie, jakby czas stanął tutaj w miejscu – żeliwna kadź zacierna z 1910 roku, dwie sosnowe kadzie fermentacyjne, dwa mikro alembiki, chłodnica Mortona z 1934 roku (najstarsza w Szkocji), redukująca temperaturę z 70 do akceptowalnych przez drożdże 20 stopni...
Edycja dojrzewająca w beczce po amerykańskim bourbonie a nastepnie finiszowana w beczce po doskonałym włoskim czerwonym winie - Barolo przez 46 miesięcy.
Trunek nie zawiera dodatków kolorystycznych, nie jest filtrowany na zimno i zabutelkowany został bez rozcieńczania wodą w mocy 56,5%.
Zapach: Świeżo parzona herbata miętowa, z cytryną, morelą i wyraźnym aromatem petrichor (ziemisty zapach wytwarzany, gdy deszcz pada na suchą glebę).
Smak: Tarta jagodowa i duszone owoce sadownicze, z solonym karmelem, prażonym dębem i kwiatowym miodem.
Finisz: Dąb z odrobiną syropu klonowego.
Destylacja: 28 listopada 2000 r
Butelkowanie: 22 lipca 2019 r
Nakład ograniczony do 578 butelek na całym świecie!
Znajdujące się w jednym budynku urządzenia produkcyjne sprawiają wrażenie, jakby czas stanął tutaj w miejscu – żeliwna kadź zacierna z 1910 roku, dwie sosnowe kadzie fermentacyjne, dwa mikro alembiki, chłodnica Mortona z 1934 roku (najstarsza w Szkocji), redukująca temperaturę z 70 do akceptowalnych przez drożdże 20 stopni...
Edycja dojrzewająca w beczce po amerykańskim bourbonie a nastepnie finiszowana w beczce po doskonałym włoskim czerwonym winie - Barolo przez 46 miesięcy.
Trunek nie zawiera dodatków kolorystycznych, nie jest filtrowany na zimno i zabutelkowany został bez rozcieńczania wodą w mocy 56,5%.
Zapach: Świeżo parzona herbata miętowa, z cytryną, morelą i wyraźnym aromatem petrichor (ziemisty zapach wytwarzany, gdy deszcz pada na suchą glebę).
Smak: Tarta jagodowa i duszone owoce sadownicze, z solonym karmelem, prażonym dębem i kwiatowym miodem.
Finisz: Dąb z odrobiną syropu klonowego.
Destylacja: 28 listopada 2000 r
Butelkowanie: 22 lipca 2019 r
Nakład ograniczony do 578 butelek na całym świecie!
3379
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
- Wiek dojrzewania alkoholu
- 13 -18 lat
- Zaawansowane
- edycja limitowana
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
275,00 zł
250,00 zł
305,00 zł
105,00 zł
85,00 zł
365,00 zł
425,00 zł
16 innych produktów w tej samej kategorii:
155,00 zł
529,00 zł
890,00 zł
299,00 zł
980,00 zł
659,00 zł
655,00 zł
285,00 zł
180,00 zł
299,00 zł
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów
4,9