Chartreuse - francuski likier oparty na destylacie winnym i ekstraktach ze 130 różnych ziół. Jego nazwa pochodzi od klasztoru kartuzów La Grande Chartreuse w okolicach Grenoble.
Zaledwie dwóch mnichów z Chartreuse zna tajemnicę przeszło 400 letniej receptury, wedle której tworzony jest ten słynny na całym świecie likier.
Chartreuse Yellow to młodszy, łagodniejszy i słodszy brat słynnego Chartreuse Green (Verte). Powstał w 1838 roku. On także jest rozlewany do tradycyjnej butelki z tłoczoną pieczęcią La Grande Chartreuse. Jest jednym z nielicznych alkoholi, który nawet rozlany do butelek, wciąż dojrzewa i nabiera charakteru. Chartreuse ma bardzo silny charakterystyczny smak. Jest bardzo słodki, ale staje się zarówno ostry i cierpki. Jest on porównywaly do innych ziołowych likierów, takich jak Galliano, Liquore Strega lub Kräuterlikör, choć jest wyraźnie bardziej roślinny. Podobnie jak w innych likierach, jego smak jest zależny od temperatury podawania. Jako shooter może być bardzo zimny, ale często jest podawany w temperaturze pokojowej. Jest również składnikiem w kilku koktajlach. Niektóre ich receptury wymagają zaledwie kilku kropli Chartreuse. Najbardziej popularny jest we francuskich ośrodkach narciarskich, gdzie jest mieszany z gorącą czekoladą i nazywa się Green Chaud.