Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.
Whisky Akashi jest jedyną whisky na świecie, którą produkuje Toji (mistrz w sztuce tworzenia sake), wprowadzając metodologie tworzenia sake do procesu wytwarzania whisky. Stosowana kadź destylacyjna jest mniejsza niż używana przez szkockie i inne japońskie destylarnie, co z kolei obniża poziom oleju fusel (produktu ubocznego w procesie fermentacji alkoholi). W rezultacie, whisky Akashi nie wymaga tak długiego procesu starzenia.
Jedyna w świecie whisky single malt leżakowana w beczkach z dębu amerykańskiego po tradycyjnym japońskim trunku - sake.
Zapach: Słodowany jęczmień, orzechy włoskie i jogurt waniliowy. Później pojawia się również trochę torfu, ale nie jest on zbyt wyraźny.
Smak: Słodko-gorzkie pomarańcze i kosz z owocami. Kilka sekund później pojawia się aksamitna mieszanka bananów w czekoladzie, gruszek i jabłek.
Finisz: Skóra, czarne liście herbaty i cudowny, łagodny suchy torf.