

Szkocka whisky single malt z archipelagu Orkady w północnej Szkocji (Kirkwall).
Alk. 43%.
Poj. 0,7 l.
Destylarnia Highland Park to najbardziej wysunięta na północ destylarnia w Szkocji, mieszcząca się na wyspie Pomona, w miejscowości Kirkwall. Zakład został zarejestrowany w 1825 roku. Źródło wody używanej do produkcji whisky Highland Park znajduje się niżej niż zakład, więc woda musi być specjalnie doprowadzana pod górę. W destylarni używane są dwa zestawy kotłów destylacyjnych. Zakład posiada 23 magazyny, które mieszczą około 450 tysięcy beczek.
Highland Park Sigurd to edycja z kolekcji Warrior Series wypuszczona na rynek w październiku 2013 roku z przeznaczeniem sprzedaży w sklepach wolnocłowych. Seria nawiązuje do mitologii nordyckiej i jej bohaterów. Łącznie seria liczy 6 różnych edycji, Sigurd jest czwartą z nich. Edycja dojrzewała głównie w beczkach europejskich po hiszpańskim sherry. Whisky charakteryzuje bardzo bogaty smak z owocowymi akcentami oraz przyjemnymi nutami dymnymi.
Zapach: Siano, mango, wiśnie, karmelizowany ananas, przyjemny dym.
Smak: Słodki, z nutami wanilii, skórki cytrynowej, cynamonu, drewna oraz lawendy.
Finisz: Długi, przyprawy, dym, nuty drewna.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów