Destylarnia Highland Park to najbardziej wysunięta na północ destylarnia w Szkocji, mieszcząca się na wyspie Pomona, w miejscowości Kirkwall. Zakład został zarejestrowany w 1825 roku. Źródło wody używanej do produkcji whisky Highland Park znajduje się niżej niż zakład, więc woda musi być specjalnie doprowadzana pod górę. W destylarni używane są dwa zestawy kotłów destylacyjnych. Zakład posiada 23 magazyny, które mieszczą około 450 tysięcy beczek.
Whisky pochodzi z destylarni Highland Park. Należy do kolekcji poświęconej sześciu nordyckim wojownikom. Ta wersja poświęcona jest Einarowi, bardzo okrutnemu wojownikowi, który był władcą Orkad. Podobno zabił własnego brata, aby przejąć jego ziemie. Jego charakterystycznym atrybutem był olbrzymi topór, który został umieszczony na etykiecie whisky. Destylaty tej whisky w 3/4 pochodzą z beczek z amerykańskiego dębu i w 1/4 z beczek wykonanych z europejskiego dębu.
Zapach: Nuty dymu, miodu, wrzosu, wanilii, orzechów, czekolady, suszonej śliwki i pomarańczy.
Smak: Gładki i subtelny z akcentami wanilii, miodu wrzosowego, grejpfruta, dymu torfowego, orzechów dębu.
Finisz: Długi z nutami dymu, owoców i czekolady.