Lagavulin 16YO 43% 0,7 l

0857

Nowy produkt

Lagavulin 16YO 43% 0,7 l Powiększ


Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.

Grupa aromatów: Dymne i torfowe.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

Więcej szczegółów

29 Przedmioty

340,00 zł

brutto

Whisky z destylarni Lagavulin na Islay używano w blendach Johnnie Walker i White Horse, ale co niezwykłe większość produkcji (2,3 mln litrów) sprzedaje się jako własny single malt. Lagavulin wprowadzono na rynek na końcu lat '80, gdy Diageo rozpoczęło serię Classic Malts. Do 1987 roku Lagavulin dojrzewała przez 12 lat i wiek ten pojawił się ponownie dopiero w 2002r. Malt ten stał się najstarszą komercyjną wersją wzorcową. Ale 16 lat to długo, a sukces tej whisky był zaskoczeniem skoro alembiki pracowały tylko 2 dni w tygodniu. Słodowanie jęczmienia dla destylarni Lagavulin wykonuje się w kultowej Port Ellen, nadto torfuje się go do poziomu 35 ppm. Destylacja trwa tutaj długo, bo 10,5 godz., dzięki czemu whisky cechuje się specyficznym uładzeniem. Ten mocno torfowy, ale giętki spirytus dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego jako drugie napełnienie, a osładza tylko charakterystyczny świeży spirytus. Leżakuje on 16 lat w trzech miejscach na wyspie (Lagavulin, Port Ellen i Caol Ila) oraz na stałym lądzie. 

Zapach: intensywny, torfowy, z nutami jodyny i wodorostów, wyczuwalna również słodycz.
Smak: na początku uderzający dym torfowy, następnie słodycz mieszająca się z akcentami słonymi i nutą drewna.
Finisz:
długi, elegancki, torfowy, z akcentami soli i wodorostów.

Serge Valentin, autor największego bloga o whisky na świecie przyznał tej wersji 90 pkt (http://www.whiskyfun.com).

Pojemność0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu13 -18 lat

Napisz opinię

Lagavulin 16YO 43% 0,7 l

Lagavulin 16YO 43% 0,7 l


Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.

Grupa aromatów: Dymne i torfowe.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

Akceptuję

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.