Caol Ila – destylarnia whisky niedaleko Port Askaig, na szkockiej wyspie Islay. Założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona. Ponieważ interes nie szedł za dobrze, w 1854 gorzelnia zmieniła właściciela. Przejął ją Norman Buchanan, właściciel Isle of Jura.
Caol Ila oznacza w języku galickim nazwę cieśniny Sound of Islay, która oddziela wyspę od Jury w jednym z najbardziej odległych i malowniczych części zachodniego wybrzeża Szkocji.
Caol Ila jest jedyną destylarnią na Islay, która jest skierowana na wschód, każdego poranka sześć destylatorów jako pierwszych czuje promienie wschodzącego słońca na ich miedzianej powierzchni.
Limitowana edycja szkockiej Single Malt, dystylowana ze słodu jęczmiennego. Jest dziesiątą wypuszczoną z destylarni Isle of Islay i pochodzi z partii wypuszczanej raz w roku - stąd jej ograniczona dostępność na całym świecie. Jest najstarszą jak dotąd wydaną whisky tego rodzaju, destylowana w 1997 roku.
Najbardziej dojrzała wydana w tej serii, nieco mniej pełna od poprzednich edycji. Nadal posiada swoją owocową ostrość, nutę dymu i morza, ziaren zbóż i gorzki posmak. Staje się miękki i harmonijny przy dodaniu wody.
Smak: Intensywnie owocowy, stopniowo przechodzący w nuty imbiru, czekolady a następnie wyczuwalne stają się akcenty morskie, lekko słonawe.
Zapach: Z początku owocowy, przechodzący w pikantny pomarańczowy lub mandarynkowy. Następnie powoli staje się słodki. Mocny zapach toffi, świeży, kremowo-waniliowy, zbalansowany aromatem dymu, świeżego pisma drukarskiego i ziaren zbóż, oraz słonej morskiej bryzy.
Finisz: Długi, ciepły z nutą gorzkiej czekolady, apetycznie słodko-gorzki. Dymny z odrobiną soli.