Firma Blackadder została założona w 1995 roku przez Robina Tuceka i Johna Lamonda. Motto firmy brzmi "beczka jest królem". Firma mocno praktykuje butelkowanie trunków z pojedynczych beczek o pełnej zawartości alkoholu pochodzącym z nich, bez barwienia i bez minimalnej filtracji. W tym celu firma posunęła się tak daleko, że celowo uwzględnia naturalne osady pochodzące z beczek w swoich trunkach tzw Sur Raw Cask - jest to praktyka, która przez lata fascynowała entuzjastów i smakoszy trunków na całym świecie. Whisky przez to jest pozbawiona jakiejkolwiek ingerencji człowieka w momencie butelkowania. Trunek zawarty w butelce jest w 100% naturalnym produktem - konsumcja jej zatem jest czytą, nieskazitelną przyjemnością.
Ben Nevis Raw Cask - to doskonała whisky wydestylowana 29 czerwca 2001 roku i zabutelkowana w październiku 2017 roku. Trunek bez żadnej filtracji (trunek zawiera naturalny osad z beczki) został przelany do butelek, nie barwiony - w tzw mocy pochodzącej z jednej beczki po Bourbonie typu Hogshead (o numerze 1292). W tym przypadku zawartość alkoholu wynosi 53.4%.
Edycja mocno limitowana - na rynek trafiło jedynie 304 butelek.
Zapach: Mocno nasycony słodką pulpą owocową (brzoskwinia, morela), wosk, nuty mlecznego karmelu, cappuccino, pachnące siano. Z czasem pojawiają się kolejne odcienie słodyczy, herbatniki ze śmietaną, ciasto miodowe; stare meble.
Smak: Papryczka chili, gotowane skondensowane mleko, karmel, nie za słodkie niedojrzałe morele, słodka kawa z mlekiem.
Finisz: Kremowa kawa, mleczna czekolada, blaknąca papryczka chili, skórka cytrusów, stare drewno.