Destylarnia Aberlour założona została w 1879 roku przez Jamesa Fleminga - farmera, gorzelnika, dostawcę jęczmienia, wielkiego filantropa (wybudował m.in. ratusz oraz szpital miejski), człowieka bardzo religijnego o niezwykle dobrej reputacji. Sama nazwa "Aberlour" w języku gaelickim oznacza "ujście szczebioczącego strumienia" i dotyczy miejsca, w którym potok Lour łączy się z rzeką Spey. Znajduje się w samym sercu regionu Speyside. Destylarnia wykorzystuje beczki po bourbonie i po sherry. Te pierwsze dodają destylatom słodkiego smaku z nutami wanilii oraz miodu, baryłki po sherry natomiast sprawiają, że whisky ma pełniejszy smak z nutami czerwonych owoców i korzennym akcentem.
10-letni single malt z gorzelni Aberlour, który większość okresu starzenia spędził w beczkach po burbonie i beczkach po sherry z Jerez, zanim został finiszowany we francuskich beczkach z dębu limousin. Nazywa się "Rezerwat Leśny", co stanowi ukłon w stronę zaangażowania gorzelni w ochronę lasu w regionie Speyside, w którym znajduje się destylarnia.
Zapach: Świeży dąb, z kwiatem cytryny, skórką pomarańczową i dżemem truskawkowym, z rozproszonymi strąkami wanilii.
Smak: Melon Kantalupa prowadzi do słodyczy toffi, praliny i pulchne rodzynki, z dębem waniliowym i suszonymi ziołami.
Finisz: Kandyzowany imbir i czarny pieprz, ciasteczka owsiane z rodzynkami.