.

BenRiach 22YO Dark Wood Rum Finish 46% 0,7 l

BenRiach 22YO Dark Wood Rum Finish 46% 0,7 l


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l.

1 Przedmiot
1 629,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 48,87 zł

BenRiach to destylarnia położona w "Heart of Speyside", w północno-wschodniej części regionu Morayshire. Zakład zbudowany przez Johna Duffa w 1898 roku, BenRiach czerpie wodę ze źródeł 
Burnside położonych pod ziemią, głęboko pod destylarnią.
BenRiach rozpoczął produkcję whisky słodowej w 1898 roku, jednak już po 2 latach zakład padł ofiarą kryzysu gospodarczego w Szkocji.
W normalnych warunkach oznaczałoby to koniec destylarni, ponieważ budynki z pewnością zostałyby zburzone. Jednak obok BenRiach działała siostrzana gorzelnia Longmorn, która miała sporadyczne okresy produkcji podczas długiej przerwy BenRiacha. Wytwórcy whisky w Longmorn czerpali część słodowanego jęczmienia z istniejących zapasów BenRiacha i tylko to utrzymywało BenRiacha przy życiu w ciągu tych ciężkich dla gorzelnictwa lat. Następnie w 1965 roku, szkocka branża whisky wkroczyła w złotą erę i uruchomiono nowe destylarnie i ponownie otwarto te zamknięte w tym BenRiach. Produkcja rozpoczęła się natychmiast. W kwietniu 2004 roku destylaria została wykupiona przez The BenRiach Distillery Company Limited. Ta niezależna spółka pozwala destylarni eksperymentować z kilkoma ciekawymi rodzajami beczek i nadal produkuje whisky zarówno z torfowanego jak i nietorfowanego jęczmienia słodowego. BenRiach ukazuje swoją własną wyjątkowość dzięki szczególnym metodom i umiejętnościom ludzi, którzy wytwarzają whisky, stosowaniu najwyższej jakości składników i wysokiej jakości beczek. 

Whisky była początkowo starzona w tradycyjnym stylu w beczkach po amerykańskim burbonie, następnie została finiszowana  w beczkach po ciemnym rumie, pochodzącym z Jamajki. 

Zapach: Owsianka owsiano-jęczmienna z gałką muszkatołową, suszonymi pomarańczami, żurawiną i brązowym cukrem.

Smak: Lekko tłusty. Mocno orzechowy charakter, lepki karmel, porcje moreli, gorzkiej czekolady, słodko-gorzkiej wanilii i delikatnych przypraw do pieczenia.

Finisz: Creme brulée i odrobina starego drewna.


3841
1 Przedmiot

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
19 - 25 lat

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje

0