Destylarnia Glenrothes położona jest w samym sercu regionu Speyside, utożsamianego z produkcją whisky single malt. Woda pochodzi wyłącznie z Ardcanny i Brauchill – dwóch strumieni przepływających nieopodal destylarni. Jęczmień jest oczywiście szkocki, a kształt alembików nie zmienił się od 1879 roku. Wyjątkowo powolny, precyzyjny proces destylacji w tych charakterystycznych, wysokich alembikach decyduje o wyjątkowo eleganckiej, owocowej słodyczy tutejszej whisky.
Glenrothes Vintage 1988 przed butelkowaniem dojrzewa przez 28 lat w beczkach z dębu hiszpańskiego i amerykańskiego.
Destylacja: 16 grudnia 1988 r
Butelkowanie: w 2017 r
Zapach: Kremowy z nutami słodkiej wanilii, ciastek imbirowych, złocistego syropu klonowego i dorzałych cytrusów.
Smak: Kremowe, słodowe podniebienie ze słodkimi zimowymi przyprawami, szczególnie z cynamonem. Kruszonka rabarbarowa z gorącym kremem i nutą czarnego pieprzu.
Finisz: Dobrej długości z większą ilością wanilii i odrobiną gałki muszkatołowej na końcu.