Edradour jest najbardziej znana jako jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Destylarnia od zawsze prowadzona była przez trzech ludzi. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień. Rocznie w Edradour produkowane jest 1600 skrzynek whisky. Alembiki są najmniejszymi używanymi do destylacji whisky w całej Szkocji. Jeśli byłyby mniejsze, zostałyby zakwestionowane przez brytyjski urząd skarbowy i uznane za przenośne czyli umożliwiające ukrytą, nielegalną produkcję. Znajdujące się w jednym budynku urządzenia produkcyjne sprawiają wrażenie, jakby czas stanął tutaj w miejscu – żeliwna kadź zacierna z 1910 roku, dwie sosnowe kadzie fermentacyjne, dwa mikro alembiki, chłodnica Mortona z 1934 roku (najstarsza w Szkocji), redukująca temperaturę z 70 do akceptowalnych przez drożdże 20 stopni...
Edycja dojrzewająca w beczce po amerykańskim bourbonie przez 13 lat a nastepnie finiszowana w beczce po doskonałym francuskim czerwonym winie z regionu Bordeaux przez kolejne 88 miesięcy (ponad 7 lat).
Trunek nie zawiera dodatków kolorystycznych, nie jest filtrowany na zimno i zabutelkowany został bez rozcieńczania wodą w mocy 55.7%.
Destylacja: 12 października 1999 r
Butelkowanie: 21 listopada 2020 r
Zapach: Czerwone owoce, drzewo cedrowe, jeżyny, czekolada, mokka.
Smak: Śliwki, rodzynki, jagody, wiśnie, nuty przypraw, mleczna czekolada, wanilia. Po chwili pojawiają się pomarańcze i czerwona porzeczka.
Finisz: Długotrwały, jeżyny, migdały.
Edycja limitowana - powstało jedynie 569 butelek