Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Wyczyść

.

Port Charlotte ISLAY BARLEY Heavily Peated Islay Single Malt 2012 50% 0,7l

Szkocka whisky single malt (Islay)

Alk. 50%

Poj. 0.7l

2 Przedmioty
329,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 9,87 zł

Bruichladdich Destylarnia whisky na półwyspie Rhinns na szkockiej wyspie Islay.
Jest jedną z siedmiu gorzelni na wyspie, i jedyną w pełni niezależną. The Harvey Bottling Hall czynny jest on 25 maja 2003 roku. To też jedyny zakład na wyspie butelkujący swoje wyroby na miejscu. Od grudnia 2004 do produkcji używany jest słód wytwarzany z jęczmienia uprawianego na wyspie.

Bruichladdich zbudowana została w roku 1881 przez braci Roberta Williama oraz Johna Gourlay Harvey nad brzegiem zatoki Loch Indaal, na półwyspie Rinns, najbardziej wysuniętej na zachód części wyspy. Zakład stał się dziełem sztuki destylacji i po dzień dzisiejszy sprzęt, na którym pracuje, pozostał niezmieniony. W przeciwieństwie do wielu innych gorzelni, które przebudowane były często ze starych farm, zakład ten od początku budowany był z przeznaczeniem tylko na produkcję whisky.
Destylarnia zmieniała właścicieli parokrotnie, w latach 1929 - 1937 była nawet zawieszona produkcja.
Zakład zamknięto ponownie w roku 1994, 19 grudnia 2000 został kupiony przez Murraya McDavida i kompletnie przebudowany. Jim McEwan, który pracował ówcześnie w gorzelni Bowmore, został wtedy zatrudniony jako dyrektor produkcji. Wiktoriański styl gorzelni został w większości zachowany.
Maszyny, urządzenia, piece oraz systemy rurociągów zostały kompletnie usunięte i odnowione przez lokalnych mechaników i konstruktorów. W całej destylarni nie jest używany ani jeden komputer (z wyjątkiem prac biurowych i kamer internetowych). To, można rzec, ciągle pracujące muzeum destylacji.

Destylarnia Bruichladdich zasłynęła na świecie szerokim wyborem whisky finiszowanych w rozmaitych beczkach. Produkują zarówno whisky torfowe jak i lekkie owocowo-korzenne. Port Charlotte jest propozycją mocno torfową i dymną (40ppm).
 
Zbiory jęczmienia dla tego single malta odbyły się na trzech różnych farmach latem 2010 roku.
Dojrzewanie odbywa się w 26% w beczkach po whisky American First Fill i 76% w beczkach po winie 2nd Fill (Syrah, Petrus, Figero).
 
Pochodzenie jęczmienia: Dunlossite, Kilchiaran, Sunderland Farms i Oxbridge.
 
Aromat: Ziemisty, torfowy dym, cytryny, brzoskwinie, zielone winogrona, wanilia, kremowy kokos, czekolada, nuty dębu amerykańskiego.
 
Smak: Lekko słony, wytrawny dym, solony karmel, mus jabłkowy, biały pieprz, słodki dąb.
 
Wykończenie: Długotrwałe, dym torfowy, sól, kokos, tytoń.
4130
2 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0