.

Obecnie brak na stanie
Bruichladdich Octomore 9.1 59,1% 0,7 l

Bruichladdich Octomore 9.1 59,1% 0,7 l


Szkocka whisky single malt z destylarni Bruichladdich (Islay).

Alk. 59,1%.

Poj. 0,7 l.

0 Przedmiot
1 019,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 30,57 zł

Bruichladdich -Destylarnia whisky na półwyspie Rhinns na szkockiej wyspie Islay.

Jest jedną z siedmiu gorzelni na wyspie, i jedyną w pełni niezależną. The Harvey Bottling Hall czynny jest on 25 maja 2003 roku. To też jedyny zakład na wyspie butelkujący swoje wyroby na miejscu. Od grudnia 2004 do produkcji używany jest słód wytwarzany z jęczmienia uprawianego na wyspie.

Bruichladdich zbudowana została w roku 1881 przez braci Roberta Williama oraz Johna Gourlay Harvey nad brzegiem zatoki Loch Indaal, na półwyspie Rinns, najbardziej wysuniętej na zachód części wyspy. Zakład stał się dziełem sztuki destylacji i po dzień dzisiejszy sprzęt, na którym pracuje, pozostał niezmieniony. W przeciwieństwie do wielu innych gorzelni, które przebudowane były często ze starych farm, zakład ten od początku budowany był z przeznaczeniem tylko na produkcję whisky.
Destylarnia zmieniała właścicieli parokrotnie, w latach 1929 - 1937 była nawet zawieszona produkcja.
Zakład zamknięto ponownie w roku 1994, 19 grudnia 2000 został kupiony przez Murraya McDavida i kompletnie przebudowany. Jim McEwan, który pracował ówcześnie w gorzelni Bowmore, został wtedy zatrudniony jako dyrektor produkcji. Wiktoriański styl gorzelni został w większości zachowany.
Maszyny, urządzenia, piece oraz systemy rurociągów zostały kompletnie usunięte i odnowione przez lokalnych mechaników i konstruktorów. W całej destylarni nie jest używany ani jeden komputer (z wyjątkiem prac biurowych i kamer internetowych). To, można rzec, ciągle pracujące muzeum destylacji.


Octomore to eksperymentalna wersja wyprodukowana z jęczmienia, która pochodzi w 100% z Islay. Destylowana w 2012 roku, a następnie dojrzewała 5 lat w pierwszy raz napałnianych beczkach po bourbonie w magazynach na brzegu Loch Indaal. Butelkowana w Harvey Hall w gorzelni Bruichladdich.
Edycja nieco subtelniej zadymiona (156ppm), niż choćby edycja 07.01. Edycja butelkowana z mocą beczki (59,1%) bez filtracji i bez dodatków kolorystycznych.

Edycja limitowana do 42000 butelek.

Zapach: Dym, dąb, intensywna słodycz, wanilia, toffi.

Smak: Popiół z ogniska, dym, torf, mokra ziemia.

Finisz:
Długotrwały, torfowy dym, nuty słonej wody morskiej.


2788

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
do 8 lat
Zaawansowane
Cask Strength

Specyficzne kody

Może ci się również spodobać

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0