.

Obecnie brak na stanie

Port Charlotte OLC:01 Heavily Peated Islay 2010 55,1% 0,7l

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.

Alk. 55.1%.

Poj. 0,7 l.

0 Przedmiot
675,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 20,25 zł

Bruichladdich Destylarnia whisky na półwyspie Rhinns na szkockiej wyspie Islay.
Jest jedną z siedmiu gorzelni na wyspie, i jedyną w pełni niezależną. The Harvey Bottling Hall czynny jest on 25 maja 2003 roku. To też jedyny zakład na wyspie butelkujący swoje wyroby na miejscu. Od grudnia 2004 do produkcji używany jest słód wytwarzany z jęczmienia uprawianego na wyspie.

Bruichladdich zbudowana została w roku 1881 przez braci Roberta Williama oraz Johna Gourlay Harvey nad brzegiem zatoki Loch Indaal, na półwyspie Rinns, najbardziej wysuniętej na zachód części wyspy. Zakład stał się dziełem sztuki destylacji i po dzień dzisiejszy sprzęt, na którym pracuje, pozostał niezmieniony. W przeciwieństwie do wielu innych gorzelni, które przebudowane były często ze starych farm, zakład ten od początku budowany był z przeznaczeniem tylko na produkcję whisky.
Destylarnia zmieniała właścicieli parokrotnie, w latach 1929 - 1937 była nawet zawieszona produkcja.
Zakład zamknięto ponownie w roku 1994, 19 grudnia 2000 został kupiony przez Murraya McDavida i kompletnie przebudowany. Jim McEwan, który pracował ówcześnie w gorzelni Bowmore, został wtedy zatrudniony jako dyrektor produkcji. Wiktoriański styl gorzelni został w większości zachowany.
Maszyny, urządzenia, piece oraz systemy rurociągów zostały kompletnie usunięte i odnowione przez lokalnych mechaników i konstruktorów. W całej destylarni nie jest używany ani jeden komputer (z wyjątkiem prac biurowych i kamer internetowych). To, można rzec, ciągle pracujące muzeum destylacji.

Destylarnia Bruichladdich zasłynęła na świecie szerokim wyborem whisky finiszowanych w rozmaitych beczkach. Produkują zarówno whisky torfowe jak i lekkie owocowo-korzenne. Port Charlotte jest propozycją mocno torfową i dymną (40ppm).
 
Ta whisky jest destylowana ze szkockiego jęczmienia i jest początkowo przechowywana w beczkach po bourbonie, po słodkim winie i po winie ze szczepu syrah.
Produkt finiszowany jest przez 18 miesięcy w beczkach po sherry Oloroso z Bodega Fernando de Chastilla.
 
Aromat: Ziemiste akcenty, świeżo palone ziarna kawy, dym torfowy.
Smak: Nuty owocowe i ziemiste, figi limonkowe, czekolada, wanilia, dym torfowy.
Wykończenie: Długotrwałe.
4137

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0