Destylarnia Glen Moray była pierwotnie browarem Elgin West Brewery, który został otwarty w 1830 roku, produkując lokalne piwa typu ale. Zachowane ręcznie pisane księgi wskazują, że pierwszy proces destylacyjny wykonano 13 września 1897 roku, używając lokalnego jęczmienia.
Od początku istnienia używane były beczki nie tylko po amerykańskim bourbonie ale i również po winach Chardonnay, sherry i porto co było niezwykle rzadką praktyką na tamte czasy. To tradycja, która trwa do dziś - whisky dojrzewa w magazynach na miejscu.
Edycja finiszowana była przez okres 8 miesięcy w najlepszych beczkach po hiszpańskim winie Sherry Oloroso.
Zapach: Rodzynki i mleczna czekolada, z nutami słodkiego toffi.
Smak: Cynamon zaczyna się rozwijać na podniebieniu, dając mu przyjemne ciepło. Następnie nuty wanilii a także karmel i toffi.
Finisz: Trwałe nuty przypraw i gorzkiej czekolady.